Øvelseskjøring

Innsikt i trafikken. Frihet er belønningen.

Øvelseskjøring

Velkommen til den engasjerte ledsager!

 

Som ledsager er du den ansvarlige under den private øvelseskjøringen. 

Den som skal være ledsager ved privat øvelseskjøring må ha fylt 25 år, og ha hatt førerrett på den aktuelle førerkortklassen minst siste 5 år sammenhengende. 

Manglende førerdyktighet er en vesentlig faktor ved ungdomsulykker. Statens vegvesen oppfordrer derfor til mengdetrening, dvs at den som skal lære å kjøre øvelseskjører mye hjemme på det som er lært på trafikkskolen. Alle som har drevet med idrett, musikk eller andre aktiviteter hvor man skal prestere vet at det er viktig å øve mye for å forbedre ferdighetene. Det er også dette som er den viktigste årsaken til at det er vanlig med hjemmelekser i skoleverket. Elevene lærer på skolen, og øver på det de har lært hjemme.
 
  • Kom tidlig til trafikkskolen. Det er lov til å øvelseskjøre på bil fra eleven er 16 år, så sant eleven har gjennomført trafikalt grunnkurs.
  • Lær på trafikkskolen, øv hjemme. Øvingen er mest effektiv når eleven selv vet hva man skal øve på.
  • Ledsageren er ikke lærer. Ledsageren skal være med for å ivareta sikkerheten, passe på at alt foregår i trygge omgivelser og selvfølgelig at alt foregår lovlig. Det er eleven som skal vite hva som skal øves på, ut fra det eleven har lært på trafikkskolen.
  • Gjennomfør mest mulig av opplæringen tidlig. Jo mer eleven kan, jo mer er det mulig å øve effektivt på, for å bli enda tryggere i trafikken. Det er ikke spesielt effektivt å bruke to år på å øve på bakkestart. Det er når all opplæring er gjennomført at det blir høy kvalitet på mengdetreningen.

Ideelt sett er det elevens utvikling; elevens ansvarsforståelse, modenhet og ferdigheter som bør bestemme progresjonen i opplæringen. Hvis eleven er klar for det vil det være en fordel å gjennomføre mest mulig av opplæringen tidlig. Hvis det er ønskelig å fordele kostnadene over tid kan imidlertid følgende eksempel være en god plan:

15 år: Trafikalt grunnkurs

16 år: Kjøretimer trinn 2, øving hjemme, trinnvurdering trinn 2.

16,5 år: Kjøretimer trinn 3, øving hjemme

17 år: Sikkerhetskurs på øvingsbane, trinnvurdering trinn 3.

17,5 år: Trinn 4 sikkerhetskurs veg, skolens kjøretentamen, avlegge teorieksamen på trafikkstasjonen. Siste repetisjon like før førerprøve.

18 år: Praktisk førerprøve

 

Her kan du laste ned L-skilt 

 

Her kan du lese om trinnene i opplæring for personbil

 

Flere nyheter

Vilkår, betaling og endring av timer/kurs

Les mer

Pakketilbud førerkort kl B/BAut.

Les mer

Trafikalt grunnkurs

Les mer

Elev-app

Les mer

Vis alle

Bruk av dine data

For å kunne levere tjenesten og tilby en best mulig brukeropplevelse til deg, samler vi inn og behandler en del teknisk informasjon om besøkende på nettsiden. Les mer om hvordan vi behandler her.

Mer informasjon
Jeg forstår

Personverninnstillinger

Ditt valg vil bli lagret i informasjonskapsler i nettleseren din slik at vi kan huske dine innstillinger neste gang du besøker SIKT Trafikkskole AS. Les mer om hva vi lagrer i informasjonskapslene her.

Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre tjenester. Når vi har et inntrykk av hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem, får vi et bedre bilde av din brukeropplevelse, og kan jobbe videre for at SIKT Trafikkskole AS kan tilby deg en best mulig tjeneste.

Jeg godkjenner at mine data benyttes for å gi meg en bedre brukeropplevelse.

Ikke godkjenn
Godkjenn